Funderingar....

Sitter här och funderar på hur etiken och regelverken ser ut i hundvärlden.....
Blir rätt fascinerad över uppfödare som avlar på föräldrardjur med diverse mentala defekter såsom skotträdslor och oförmågor att avreagera. Dom använder sen ord som okomplicerade, genomsnälla etc och det ÄR väl superegenskaper på en hund och dom är säkert underbara som hundar, men dom har dock rädslor att brottas med som gör att det inte är rätt och riktigt att låta dessa individer gå i avel. För uppfödare har väl ändå ett ansvar att verka för att aveln går framåt och inte tvärtom?? Dom har väl oxå ett ansvar gentemot sina valpköpare, för det finns väl ingen som vill ha en ångestbitare?
Det ÄR verkligen inte roligt inte ens litegranna (pratar av egen erfarenhet) å min flicka var underbar så länge hon inte utsattes för ngt oförutsett eller för främlingar etc å det är svårt att låta en hund leva i skyddad verkstad och framförallt så ÄR DET INTE RÄTT!!! Det tog mig 4 år av blod svett och med en massa tårar innan jag insåg att min hund gick omkring och skrek att hon var livrädd för allt och när jag gjorde det så fick hon somna in...Det var ett av dom vidrigaste beslut jag tagit men för hennes skull så var det min ansvar att göra det...
Å med fortfarande färska minnen av allt som hände & allt vi gick igenom (min hund togs bort sommaren 1999) så undrar jag hur det nu idag 12 år senare fortfarande finns uppfödare som försvarar avel av inte mentalt stabila hundar.
Jag bytte ras mot en ras där det står i rasstandarden: Rasen skall ha ett välbalanserat temperament och varken vara aggresiv eller rädd. Ja det låter ju som riktigt trevliga egenskaper men hur ska vi kunna behålla detta temperament hos rasen om uppfödare väljer att använda sig av föräldrardjur som inte uppfyller dessa egenskaper?? Jag är inget proffs inom avel men jag är valpköpare och ska leva med allt vad det innebär att ha hund på gott och ont, jag är oxå instruktör (då även problemhundsinstruktör) och är hyfsat insatt i hundars beteende iaf.
Ja det var bara lite inom hunderiet som jag funderar över.. Jag tror tyvärr inte att dessa uppfödare kommer att ändra sin attityd gentemot aveln (framförallt inte sin egen), så jag får verkligen hoppas att deras valpköpare inte behöver ta ett sånt vidrigt beslut som jag & många andra fått göra utan att dessa valpar inte nedärver sina föräldrars rädslor och om dom gör det så hoppas jag innerligt att dessa uppfödare tar sitt ansvar och stöttar sina valpköpare i deras beslut..
Höres!!

Hundträning......

Hallå igen...
Har inte hunnit med att skriva så mkt den senaste tiden.....Har ju haft en del att göra =) Vi har haft familjen fawntratt här när Camilla varit i Frankrike med dom svarta =)
Så nu kan Cartier Monzerat Minna tituleras Finsk & Fransk Selectioneé G R A T T I S!!!!
Vi andra här hemma har varit flitiga på både appellplanen och ute i spåren =) Det går bra nu, min Prinsessa ÄR verkligen riktigt duktig & Glittra har efter ett par kluriga träningar kommit på att det är nog roligt att träna med mig ändå =)) Å det underlättar ju eftersom vi ska samarbeta liite framöver **fnissar liite**

har fått en del foton på Lilla Gul och hennes underbara pluppar oxå =)

Lilla Gul´s lilla pojke Tom vägningen är jobbig i början, så jag sover lite (3 dagar) Här är vi 4 dagar gamla Valparna 5 dagar Lilla pojken 10 dagar gammal Här är vi allihopa 10 dagar 2 av flickorna 10 dagar
Nej nu har jag en leedig dag framför mig, hm undrar vad jag ska hitta på då????

Höres!!

1018397

saras_valpar_1_d (MMS)

1018397


En trevlig kväll...

Igår så åkte jag och hundarna ut till Pia & Christer för en trevlig dag med grillning och en massa prat.. Pia och Christer har 2 schäfrar en tik och en hane, så vi började dagen med att ta Mephisto på promenad med Nelly. Mephisto försökte bjuda till lek å det gick väl inte så himlans bra men det var iaf lungt.
Sen tog vi ut Porter som är en ngt försiktig pojke & Femi, Porter försökte skrämma Femi han rusade fram o skällde henne rätt i ansiktet, hon titta på honom och såg ut som hon tänkte - MEN ALLVARLIGT!!! Hon stod kvar o tittade inte ens på honom..
Efter en stund så insåg han att hon var ju inte så farlig endå, fast han nästan höll på å självdö när han kom farandes rätt respeklöst mot henne där hon stod å luktade på ngt, då vände hon på huvudet å gav han en blick som skulle kunna få helvetet att frysa till is....Har inte sett en så stor schäferhane med den farten försöka få stopp på sin kropp, men han lyckades och Femi fortsatte med sitt och bevärdigade han inte ens med en blick...Älskar min underbara språksäkra Prinsessa =D
Det bjöds oxå på mat = En massa olika spett, grönsaker och stekt potatis & till efterätt så serverades det kaffe och hemgjord chokladmousse med baileyssmak, precis som om ngn läst mina tankar, eftersom baileys är en av mina passioner här i livet..
En massa prat blev det oxå och många goda skratt, en riktigt genomtrevlig kväll mao...

Å under kvällen så fick jag oxå sms av Lilla Gul´s kennelmamma att henne temp gått ner och att jag skulle hålla tummarna nu =) Min lilla Pluppa ska snart bli mamma..

Höres!!

Leeeedig och hundträning!!!

Lilla gul har varit hos Kennelmamma ock Kennelpappan ett tag nu om några dagar så ska det väl vara dags för valpning... Ska bli så spännande och se vad det blir och hur min lill tjej är som mammahund...

Här hemma har det varit fullt upp sista veckan...Kom fram till att sätta igång Prinsessan igen och efter lite funderande så körde jag igång med spårträningen & hon ÄR verkligen underbar denna lilla hund efter bara tre spår så var hon på G igen....Å som hon har spårat sen, utan problem i en miljö med en heel del störningar (läs gräsmatta i ett av hundägare välbesökt promenadområde)...Men hon bara jobbar på utan att bry sig om att det sitter folk med hundar ca 2,5 m ifrån spåret....Ja jag älskar verkligen min Prinsessa...Så nu har jag funderat klart...På vad får ni höra inom snar framtid =)))
Även min lilla Kolaböna har sats igång i spåret...Han var ngt konfunderad första spåret men det andra så hade han förstått en del så nu är han oxå på gång...
Glittra & Vilja var här ett par dar när Camilla var på utställning ...Testade då Glittra i lydnaden och det gick riktigt bra så hon är anmäld, så får vi väl se =)))
Ja en del är det nu. Men idag ska jag och hundarna ut till Pia o Christer & grilla..Så idag har vi en träningsfri dag =)

Höres!!

RSS 2.0